Je hebt de knoop doorgehakt om te emigreren met je hele gezin! Maar nu moet je het je kinderen natuurlijk nog vertellen, maar hoe?
Het is is wel een verschil als je jonge of oudere kinderen hebt. Oudere kinderen hebben echt hun leven al in Nederland, ze hebben vriendjes en vriendinnetjes, zitten op school en beoefenen ze een sport. Kleine kinderen gaan misschien nog niet naar school en zitten nog niet op een sport. Kleine kinderen kunnen zich dan ook makkelijker aanpassen dan grote kinderen. Grote kinderen moeten eigenlijk wat ze hebben opgebouwd in Nederland achterlaten terwijl de kleine kinderen dat bijna niet hoeven.
Voor ons was dit erg belangrijk, onze kinderen waren ten tijde van ons vertrek, 2, 3 en 5 jaar. Ze zijn dus nog heel klein en we hebben nog maar 1 kind op school zitten. Hij begon net wat vriendjes en vriendinnetjes te krijgen en hij zat nog niet op zwemles. Voor ons dus het moment om nu te vertrekken en niet veel later, dat zou het alleen maar moeilijker maken.
Vertel de kinderen van de plannen en dat ze gaan verhuizen naar het buitenland, misschien zijn ze er al wel is geweest of anders laat je ze foto´s of een filmpje zien van waar ze heen gaan. Geef ruimte voor eventuele emoties en benoem de leuke en minder leuke kanten van het emigreren; Het is er heerlijk weer en je kan er bijna elke dag zwemmen. Je ziet opa en oma niet zo vaak meer, maar ze kunnen wel komen logeren en dan kunnen we hun het land laten zien etc. Voor ons gold dat we er al familie hadden wonen, we konden dus foto's laten zien en al een beetje bellen met de familie daar. Ook opa en oma waren er al een paar keer geweest, we konden zo ook met hun kletsen over Georgië en zij konden de kinderen vertellen wat er allemaal te beleven was.
Vertel het niet snel tussendoor maar maak er echt even een moment van. Misschien is het verstandig dat ze daarna niet gelijk naar school gaan of naar hun sport. Ze hebben vast een uur later allemaal vragen wanneer het nieuws is binnengekomen. Blijf zelf die dag ook gewoon thuis en ga niet weg om te werken bijvoorbeeld.
Vertel het te jonge kinderen nog niet zo snel, ze kunnen het anders niet goed overzien. Kleine kinderen hebben geen tijdsbesef, ze denken dat ze al over week gaan terwijl ze nog een jaar moeten wachten.
Let op! Want kinderen kunnen in hun enthousiasme het al iedereen gaan vertellen, terwijl de buitenwereld nog van niks weet! Dat hadden wij met onze oudste, toen net 5 jaar. Hij had op school verteld van Ome Sam en dat hij met een vliegtuig erheen ging en niet meer terugkwam... De juffrouw dacht nadat ze het verhaal al drie keer had gehoord, laat ik maar is informeren bij papa en mama, hahaha!
Maak de dingen niet mooier dan het is, wij vertelden al snel dat we daar geen pindakaas of hagelslag kunnen kopen. Dat de mensen daar heel wat armer zijn en dat ze niet alles kunnen kopen wat ze willen. Dat we de vriendjes van school misschien wel nooit meer zien, dat we misschien wel een keer een foto kunnen sturen maar dat ze waarschijnlijk niet op bezoek gaan komen. We kunnen wel bellen, ook met beeld, dan kunnen we iedereen zien.
Je kan ze beter op voorhand al voorbereiden op het afscheid, dat als het eenmaal zover is iedereen je een dikke knuffel geeft en ze je allemaal gaan uitzwaaien en dat sommige mensen, zoals opa en oma misschien wel moeten huilen. Dat dat helemaal niet erg is, dat papa en mama misschien ook wel moeten huilen en dat zij dat ook mogen als ze willen. Dat ze vast nog allemaal leuke dingen gaan doen met hun opa en oma en hun favoriete oom & oom en heleboel ijsjes gaan eten!
Bedenk samen leuke dingen om het afscheid leuker te maken, zoals het trakteren op de laatste schooldag of op de opvang. Misschien kunnen we de vlag van het land waar we naar toe gaan tekenen en heel mooi inkleuren en geven aan het buurmeisje. En wat dacht je van een groot afscheidsfeest en misschien krijg je wel een cadeautje!
Pak samen de een verhuisdoos in, met bijvoorbeeld het speelgoed. Kinderen maken dan bewust de verhuizing mee en weten dan heel goed dat ze nu even het speelgoed moeten missen, maar dat als ze eenmaal verhuist zijn het speelgoed er weer is. Dat ze de verhuisdoos mogen uitpakken en dat al hun speelgoed weer tevoorschijn komt, dat zal een feest zijn!
Wij hebben onze kinderen vanaf het begin meegenomen in onze plannen, zelfs toen het nog niet zeker was hebben we gezegd tijdens het eten bijvoorbeeld dat we misschien wel bij Ome Sam gaan wonen in Georgië en dat ze daar ook nog een tante hebben wonen met 7 kinderen. Dat we met het vliegtuig gaan en buiten lieten we een vliegtuig zien, dat we daar ook in gaan zitten. Eerst krijg je geen reactie en gaan ze gewoon door met eten of spelen. Iets later krijg je ineens een vraag; "hoe oud zijn de kindjes in Georgië?". Ook als we aan het bellen waren met andere mensen waren de kinderen er gewoon bij, we deden niets stiekem en zo kregen ze het langzamerhand wel mee.
Onze emigratie ging heel snel, wanneer we bij vrienden of familie op bezoek waren, was dat eigenlijk al de laatste keer. Dit was eigenlijk ook wel goed voor ze, anders zitten ze zolang in het proces van afscheid nemen.
Onze kinderen gingen de laatste weken wat vaker naar de opvang of naschoolse opvang. Sowieso om alle dagen op te maken maar ook dat wij dan in die tijd alles konden inpakken. Het halve huis stond op de kop, wel zo fijn dat ze dat allemaal niet hoefden te zien en wij konden lekker doorwerken ;).
Vertel je kinderen dus wat er gaat gebeuren en neem ze in veel dingen mee. Zo krijgen ze achteraf minder teleurstellingen te verwerken en is het verhuizen één groot feest ;).
Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt.
Ontspullen voordat we vertrekken naar Georgië
En dan moet je wel, spullen weg doen die eigenlijk al heel lang onderin de la liggen of helemaal achterin de kast. Maar ook die spullen in de keuken in dat ene kastje die je eigenlijk nooit opendoet... Wat staat er ook allemaal weer in? En laten we het dan maar niet hebben over de schuur! Hoog tijd om te ontspullen!
Voorpret om te emigreren!
Sommige mensen dromen eindeloos over het wonen of werken in het buitenland, of zijn al jarenlang plannen aan het maken om te emigreren. Deze mensen zijn zich al jaren aan het voorbereiden en zich aan het verheugen om Nederland in te ruilen voor een ander land ergens op de wereld. Ze volgen misschien al wel een talencursus en hebben al tientallen boeken gelezen over het land waar ze heen willen. Ze leren het land op afstand al een beetje kennen, kijken ze documentaires, verschillende reisprogramma van het land of zijn ze flink aan het googelen en lezen ze blogs van anderen over het emigreren naar het buitenland., stellen ze op hun smartphone het weer al in, zodat ze weten hoe heerlijk warm het daar is. Je hebt dan een enorme lange aanloopperiode en dus heel veel voorpret ;).
Laatste inkopen voor vertrek naar het buitenland
Tijdens een verhuizing naar het buitenland is het verstandig om te bedenken wat je nog extra kan meenemen, dus moet inkopen. Wat hebben ze in het land waar je heen gaat niet of kun je lastig daar krijgen? Of wat is handig om nu al te kopen en mee te nemen, dan hoef je als je daar bent niet gelijk op zoek naar die spullen.
Welk land wordt het en hoe maak je de keuze om te emigreren?
In deze post willen je jullie meenemen in onze beweegredenen en overwegingen die de doorslag hebben gegeven om voor Georgië te kiezen. Het klinkt altijd erg tof en als één grote droom om te gaan emigreren. Toch is het knap spannend en komt er een hoop bij kijken. Niet alleen spanning, stress, heimwee maar ook veel twijfel, soms irritatie en tegenslag. Vandaar dat het super belangrijk is om een land te kiezen waar je echt achter staat en kansen ziet.
Hoe vertel je je familie en vrienden over je emigratieplannen?
Het meest moeilijke van emigreren is dat je dit je familie, vrienden en kennissen moet gaan vertellen. Je baas moet het weten, want je moet ontslag nemen. Eventueel de school van je kinderen, bij de sportclub van je kinderen en/of die van jezelf moet je je abonnement opzeggen. Hoe zal iedereen reageren? Worden ze boos, zijn ze teleurgesteld, verdrietig of vinden ze het super tof wat je gaat doen!
Hoe is het idee om te emigreren bij ons begonnen?
Heel simpel eigenlijk, we waren er wel klaar voor! Haha!
Ideeën voor een baan, werk en inkomsten in het buitenland!
Wanneer je gaat emigreren ga je natuurlijk het land, de cultuur en de mensen leren kennen. Waar ga je wonen, moet je een huis bouwen of ga je eerst met een camper op pad. Naast dat allemaal moet je ook denken aan inkomsten, misschien heb je een buffer opgebouwd en kun je de eerste tijd rustig aan doen en vooral op verkenning in het land waar je naar toe gaat en waar je gaat settelen. Of moet je gelijk al werk zoeken en zorgen voor inkomsten? Het is goed om van te voren een plan te hebben, voordat je gaat emigreren en je er al woont.
Verhuizen per zeecontainer en inboedel invoeren in het buitenland!
Aangezien wij voor langere tijd in Georgië willen gaan wonen, is het ook logisch dat wij graag onze spullen mee willen nemen. Best een uitdaging om je inboedel van het ene land naar het andere land te krijgen. Los van het inpakken, inladen en vervoeren is het ook een hele klus om je spullen in een nieuw land in te voeren. Er zijn op internet een legio aan aanbieders te vinden die je kunnen helpen met het verhuizen naar het buitenland via land/of zee. De kosten lopen erg uiteen en het is echt wel de moeite om hier goed research naar te doen en een aantal offertes op te vragen. Er zijn partijen die alles van A tot Z regelen inclusief de verhuiswagen/container vullen en weer legen op bestemming maar je kan ook kiezen voor alleen een container en dat je de rest zelf regelt. Dit laatste hebben wij voor gekozen.
Hoe kun je het beste omgaan met tegenslagen tijdens het emigratieproces?
In het leven gaat het niet altijd over rozen en soms heb je tegenvallers te verwerken. Tijdens het emigratieproces krijg je dit soms in wat extremere mate voorgeschoteld. Dit omdat het een best heftige stap is waarbij er altijd dingen anders lopen dan verwacht/gepland. Ga je bij de eerste de beste tegenslag bij de pakken neer zitten of pas je de plannen aan!
Reactie plaatsen
Reacties