Aangezien wij voor langere tijd in Georgië willen gaan wonen, is het ook logisch dat wij graag onze spullen mee willen nemen. Best een uitdaging om je inboedel van het ene land naar het andere land te krijgen. Los van het inpakken, inladen en vervoeren is het ook een hele klus om je spullen in een nieuw land in te voeren. Er zijn op internet een legio aan aanbieders te vinden die je kunnen helpen met het verhuizen naar het buitenland via land/of zee. De kosten lopen erg uiteen en het is echt wel de moeite om hier goed research naar te doen en een aantal offertes op te vragen. Er zijn partijen die alles van A tot Z regelen inclusief de verhuiswagen/container vullen en weer legen op bestemming maar je kan ook kiezen voor alleen een container en dat je de rest zelf regelt. Dit laatste hebben wij voor gekozen.
Inpakken en alles documenteren!
Van familie en vrienden wisten we dat ze in bepaalde landen buiten de EU en ook in Georgië erg streng kunnen zijn met invoeren van spullen. Ons werd geadviseerd om alles wat we mee namen goed te documenteren in een Excel bestand en van alle nieuwe spullen de bonnen te bewaren. Uiteindelijk werd het een flinke klus om elk dingetje van groot tot klein te noteren met naam, gewicht, merk, conditie en prijs. Het werd bij ons een flink Excel bestand met twee tabbladen. De ene met alle spullen die in verhuisdozen gingen en het andere tabblad met losse items zoals stoelen, tafels, tv's etc. We zijn hier echt een paar dagen mee bezig geweest. Achteraf gezien maar goed ook, anders hadden we NOOIT onze spullen Georgië in gekregen. Zie hieronder een print screen van ons bestand en we hebben ook een voorbeeld toegevoegd die je kan gebruiken mocht je zelf gaan emigreren. Her en der naar wens aanpassen, maar wellicht heb je er wat aan!
Nog paar tips betreffende het inpakken/invoeren:
- Schrijf uitgebreid op bovenkant en alle zijkanten het verhuisdoos nummer + wat er in zit. Bijvoorbeeld box 22, keukenspullen. Mochten ze een doos open willen maken om te controleren kan je heel makkelijk aan de hand van je bestand en aan de doos zien welke je moet hebben. Voordat ze alles opentrekken....!
- Print het bestand als het af is helemaal uit. Kost wat inkt en papier, maar met een laptop laten zien bij de Douane daar doen ze in het buitenland vaak niet aan.
- Zorg dat alle nieuwe dingen die je nog aanschaft op 1 en dezelfde naam staan. Bestel je bijv. bij bol.com nog een nieuwe stofzuiger, zorg dan dat die factuur van die stofzuiger geprint en wel bij je hebt en het liefst dus allemaal op dezelfde naam. Bij ons was dit echt een dingetje bij de Douane en hierdoor deden ze erg lastig met sommige spullen omdat de facturen op verschillende namen stonden.
- Zorg dat je sowieso alle bonnen die je hebt en van de nieuwe dingen die je nog koopt en meeneemt samen in 1 map bundelt en meeneemt. Klinkt ouderwets, maar is broodnodig bij het invoeren!
- Pak de losse en kwetsbare spullen zoals printers, tv's en spiegels echt overdreven goed in. Zo'n container wordt niet zachtzinnig behandeld als die op een schip wordt geladen en de zee kan ook aardig wild zijn her en der....!
Container
Een kennis had voor ons een containerbedrijf geregeld die het vervoer regelde in Nederland en er ook voor zorgde dat de container nadat het de reis over zee had gemaakt, in Georgië naar ons nieuwe huis werd gebracht. Ondanks de corona crisis hadden we geluk en kon de container binnen twee weken bij ons huis in Zwolle komen om in te laden. We hadden gekozen voor een 40feet zeecontainer. Dit is echt een flink grote, waar je echt heel veel in kan doen. Vaak kiezen mensen tussen 20 feet of 40 feet. Het is wel echt een prijzig grapje want in totaal waren we ongeveer 2500 euro kwijt. Dit is exclusief de invoerkosten die wij nog diende te betalen bij het invoeren van onze inboedel in Georgië.
Bij ons was het zo geregeld dat de container op een afgesproken datum en tijd bij ons huis kwam voor gereden. Bij de prijs zat in dat we drie uur de tijd hadden om de container vol te laden. Mochten we extra tijd nodig hebben dan kosten die ongeveer 65 euro per uur extra. Wij redden het met goed wat hulp en een goede voorbereiding makkelijk binnen de drie uur.
Aantal aandachtspunten betreffende de container:
- Zorg dat je een kopie van de vrachtbrief krijgt (hier staan alle details op qua nummer container etc.)
- Zorg dat de container wordt verzegeld en vraag hier ook het nummer van. Zo heb je meer zekerheid dat er niet onderweg een grapjas naar je spulletjes gaat "kijken" en er wellicht wat spulletjes uithaalt!
- Maak veel foto's van tijdens het laden van de container, van de spullen die erin gaan en ook van de buitenkant van de container met alle nummers/cijfers en letters die er op staan. Kan altijd handig zijn en zo weet je precies welke container van jou is!
- Informeer bij het container bedrijf of er opties zijn om de container via een track&trace te volgen. Wij hadden dit helaas niet gedaan en wisten hierdoor totaal niet waar de container was en hoelang het nog zou duren.
- Informeer goed over hoelang de container er over doet. Vaak geven ze een minimale en maximale doorlooptijd. Bij ons zeiden ze dat het ongeveer drie maanden zou duren, maar uiteindelijk was de container er al binnen 5 weken!
Invoeren van onze inboedel
Toen wij het goede bericht kregen dat onze container was aangekomen in de haven van Batumi in Georgië waren wij uiteraard erg happy. Het enige wat we toen nog niet wisten is dat het daarna nog een hele klus zou worden om ook daadwerkelijk de container in te voeren. In Georgië heb je in de haven hier een mogelijkheid voor en ook in de hoofdstad, Tbilisi. Wij kozen er voor om de container per land naar Tbilisi te laten brengen en daar te proberen te boel in te voeren.
Een kennis die de taal sprak heeft ons geholpen en uiteindelijk zijn we een volle dag bezig geweest om de boel er doorheen te krijgen. Ze rekken tijd, doen lastig bij alles, laten je uren wachten, controleren alles (gelukkig hadden wij een uitgebreid bestand) en er zijn tig regels wat er wel en niet ingevoerd mag worden. Zo mag je officieel gezien maar 50 kg aan speelgoed invoeren en anders betaal je daarboven een fors bedrag aan invoerrechten. Met drie kinderen kan je je wel voorstellen dat wij bij lange na niet genoeg hadden aan die 50kg....! We hebben ons er echt half doorheen gebluft, geduimd en uiteindelijk na lang beraad moesten we nog een kleine 5000 euro aan invoerrechten betalen, voordat ze eindelijk onze container vrijgaven. Duur grapje, maar het had nog vele malen erger gekund want als ze onze container helemaal hadden gecontroleerd waren ze er achter gekomen dan we veel meer mee hadden dan officieel volgens de richtlijnen zou mogen..... Niet goed voor je hart zo'n dagje je inboedel invoeren, maar eind goed al goed!!
Tips betreffende invoeren:
- Lees goed de betreffende regels i.v.m. invoeren van spullen door. Per land is dit vaak uitgebreid beschreven op internet. Dit hadden wij dus niet goed gedaan.... oepsie!
- Zorg dat als je gaat invoeren je ALTIJD iemand mee hebt die de taal spreekt/bekend is in het land waar je heen gaat.
- Zorg voor een gedegen administratie van de spullen en heb alles uitgeprint bij de hand, inclusief alle bonnetjes.
- Zorg ervoor dat alle bonnetjes/facturen op 1 en dezelfde naam staan. Hier liepen wij enorm tegenaan, dat sommige bonnetjes op naam van Christiaan stonden, sommige op Antoinet en sommige op bijvoorbeeld de naam van Opa of Oma i.v.m. dat het een cadeautje was. Hier deze ze bij het invoeren erg lastig over.
- Let vooral op met eten, drinken wat je meeneemt. Hier zijn ze erg happig op en maakt het erg lastig. Wij hadden allerlei pindakaas, hagelslag en speculaas etc. meegenomen, maar dit hadden ze op een haar na allemaal ingenomen!
Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt.
Het mooiste dorpje van Kakheti: Sighnaghi!
Sighnaghi is een stadje in Oost Georgië en ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). In het stadje wonen ongeveer 1500 inwoners en is één van de kleinste steden van het land. Het is niet zomaar een stadje, dit is echt het mooiste, leukste, en kleinste stadje in sowieso deze regio en misschien wel van het gehele land. Voordat je in het stadje arriveert moet je nog wel een flinke pass omhoog rijden, het stadje ligt op een berg van 836 meter. De sfeer is chill en voelt romantisch aan. Er zijn veel toeristen te vinden, sowieso in het hoogseizoen. Je vindt er leuke souvenirwinkeltjes en heerlijke terrassen en restaurantjes met fantastische uitzichten op de rode daken van huizen met daarachter de groene valleien en het (besneeuwde) Kaukasusgebergte. En niet te missen, de 4 kilometer lange stadsmuur.
De Drievuldigheidskerk van Gergeti bij Stepantsminda (Kazbegi)
Stepantsminda is een klein, charmant dorpje in de Mtskheta-Mtianeti regio, het noorden van Georgië en ligt op 1700 meter hoogte aan de voet van de berg Kazbek in de Grote Kaukasus. De berg Kazbek heeft een hoogte van 5047 meter en is één van de hoogste bergen van de Kaukasus, gelegen aan de grens tussen Georgië en Rusland. Georgiërs noemen de berg Mkinvari wat gletsjer of ijsberg betekent. De Kazbek ligt in een groep van vulkanische bergen en op de hellingen liggen een aantal gletsjers.
Onze favoriete producten voor op reis!
In het verleden hebben wij flink wat mogen reizen, zo heeft Antoinet al meer dan 25 landen bezocht op de wereld. Christiaan wou natuurlijk niet achterblijven en zo zijn we in 2015 samen een half jaar op wereldreis geweest. Zo hebben we in Azië 5 landen bezocht, vervolgens Australië en de laatste 6 weken mochten we Nieuw-Zeeland ontdekken. Het was een geweldige tijd! In 2016 zijn we met Jurre (toen 7 maanden) naar Canada geweest per camper, geweldig. Daarna kwamen er nog 2 kids bij en dan is reizen toch wat lastiger, dus dan maar emigreren ;).
De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!
Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!
Blog #4 Weerzien met familie en slecht nieuws!
19 november 2021
Blog #6 Voedselpakketten rondbrengen
22 december 2021
Reactie plaatsen
Reacties