Er komt heel wat bij kijken als je gaat verhuizen naar het buitenland. Je weet vast zelf al wel een beetje wat je moet gaan regelen, maar we kunnen je zeggen als je eenmaal al afscheid aan het nemen bent tussen alle verhuisdozen, kan het best handig zijn om een lijstje bij de hand te hebben en kunt afstrepen wat al gedaan is ;).
Uitschrijven bij de gemeente
Wanneer je meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijft moet je je uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP genoemd). Ook als je je huis aanhoudt in Nederland, moet je je uitschrijven. Het gaat echt om je eigen verblijf en niet om je (koop)woning.
Hoe en wanneer moet je dit regelen?
--> Vanaf 5 dagen voor vertrek (niet eerder) kun je je uitschrijven bij de Gemeente in Nederland. Zaterdag, zondag en feestdagen tellen niet meer in de termijn van 5 dagen.
Je kan je schriftelijk maar ook al heel vaak digitaal uitschrijven. Neem hiervoor contact op met de gemeente of kijk op de website. Goed om te weten dat je per persoon moet uitschrijven, je kan dus niet als heel gezin in één keer uitschrijven.
TIP: vraag om een bewijs van uitschrijving, dit heb je bijvoorbeeld nodig om tussentijds je zorgverzekering op te zeggen of bij andere producten/diensten waar je langer aan vast zit, dit kan je vanwege emigratie direct stopzetten. Wel heb je dan een bewijs van uitschrijving nodig. Ook in het land waar je je wil inschrijven heb je deze nodig.
Wat zijn de gevolgen van uitschrijving uit Nederland?
Wanneer je bent uitgeschreven blijft je BSN nummer geldig, deze vervalt dus niet. Je kan dus ook altijd weer terugkeren.
Je gegevens komen wel in het RNI bestand te staan, Registratie Niet-Ingezetenen. Je uitschrijving wordt doorgegeven aan een aantal (overheids) organistaties, zoals de Belastingdienst en pensioenfondsen.
Na uitschrijving uit de Basisregistratie Personen heb je geen recht mee op onder andere een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en de nabestaandenuitkering.
Als je (voor je pensioen) langer dan een jaar wegblijft uit Nederland word je met 2% per jaar gekort op je AOW (uitkering/pensioen). Je kan hier voor wel veel geld laten verzekeren.
Is je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs nog geldig?
Het is belangrijk dat je paspoort of je identiteitskaart geldig is ten tijde van de reis. Misschien verhuis je wel per vliegtuig en dan moeten je documenten vaak nog 3 maanden geldig zijn. Dus check ze op tijd en verleng ze op tijd bij de gemeente waar je staat ingeschreven.
TIP: kijk sowieso even hoe lang je documenten nog geldig zijn. Zijn ze nog maar 2 jaar geldig? Dan is het misschien wel verstandig om ze ook te verlengen. Je bespaart je heel wat werk om die over twee jaar in het buitenland te verlengen. Je moet dan bij een Nederlandse ambassade of consulaat een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. Een nieuw paspoort is tien jaar geldig en je zit nu nog dicht bij het vuur ;).
Heb je een visum nodig?
Goed om te weten is dat je als Nederlander geen visum nodig hebt om te werken, wonen of te studeren binnen de Europese Unie en het Schengengebied. (Onder het schengengebied vallen de 22 landen van de Europese Unie en nog vier niet-lidstaten. Zij hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over onder andere het visumbeleid). Dus blijf je binnen de Europese Unie, dan heb je geen visum nodig. Ook naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten heb je geen visum nodig. Ga je buiten de Europese Unie, dan moet je dus goed kijken naar een eventueel werkvisum, het is niet altijd nodig.
Check voor de zekerheid altijd even de website van de Rijksoverheid!
Regel een DigiD
Voordat je je uitschrijft bij de gemeente, controleer je DigiD! Heb je nog geen DigiD, vraag deze op tijd aan. Heb je al DigiD? Controleer dan even of je nog kan inloggen, mocht je je wachtwoord zijn vergeten, dan kun je deze nog aanvragen.
Vanuit het buitenland moet je vast nog iets regelen of iets inzien. Je moet nog je belastingaangifte doen van het jaar ervoor. Het is dan heel erg makkelijk om dat met DigiD te ondertekenen. Vanuit het buitenland is het wat moeilijker om een DigiD aan te vragen dan in Nederland, dus controleer dit van te voren even!
Opzeggen van uitkeringen en toeslagen
Kom je in aanmerking voor een uitkering of toeslag, kijk dan goed op de website van de Rijksoverheid of je hier nog recht op hebt. Mocht je niet aan de voorwaarden voldoen moet je hem opzeggen en dus op tijd beëindigen anders moet je het ontvangen bedrag later weer terug betalen.
(Koop)huis en inboedel
Aangezien je elke maand veel geld kwijt bent aan hypotheek of huur is het hoogstwaarschijnlijk om je woning niet aan te houden. Mocht je een huurhuis hebben is dit heel wat makkelijker op te zeggen dan een koopwoning.
Bij een koopwoning is het aan te raden om een makelaar in te schakelen en deze de verkoop van je woning te laten regelen. Dat scheelt heel wat stress! Geef van te voren duidelijk aan per wanneer je gaat emigreren. Mocht de woning niet verkocht zijn, of je bent al weg voordat de overdracht is geregeld, je kan de makelaar dan machtigen voor veel zaken. Denk ook aan familie of vrienden die het één en ander voor je kan regelen.
Denk ook aan de huis-verzekeringen die je op moet zeggen, staat je huis al leeg? Dan kan je al je inboedelverzekering opzeggen, zonde van de teveel betaalde premie!
Gas, elektra, water en internet
Vaak zit je vast aan een jaarcontract of misschien wel langer als het gaat om leveranciers van gas, elektra, water en internet. Licht tijdig je leverancier in dat je gaat verhuizen/emigreren. De gas, elektra en waterstanden kun je pas doorgeven na de overdracht van het huis. Heb je een slimme meter in de meterkast, dan geeft deze de standen al automatisch door. Maak voor de zekerheid een foto van alle standen, als je in het buitenland zit rij je niet even snel langs je oude woning om de standen te controleren.
Overige verzekeringen
Check al je verzekeringen, omdat je niet meer woonachtig bent in Nederland ben je niet meer verzekerd, je betaalt wel premie. Hartstikke zonde dus! Denk aan je zorgverzekering, maar ook aan je huisverzekeringen, zoals inboedel, aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Je opstalverzekering kunt je vaak pas opzeggen als je je woning hebt verkocht en de overdracht is geweest. Vaak heb je ook overlijdensrisicoverzekering, check al je verzekeringen!
TIP: Controleer je rekening op afschrijven, je weet welke diensten/verzekeringen je afneemt en zeg deze op tijd op!
Auto
Heb je een auto? Neem je deze mee naar het land waar na je toe gaat emigreren, check dan de voorwaarden. Misschien moet je de auto wel aanmelden voor export. Ga je de auto verkopen, zeg je autoverzekering op! Ook kun je de auto in Nederland achterlaten en hem bijvoorbeeld laten schorsen, je kan een auto 1, 2 of 3 jaar schorsen.
Denk er ook aan om je ANWB lidmaatschap op te zeggen.
Abonnementen, sportschool en de kinderopvang opzeggen
Zeg je abonnementen op, misschien krijg je elke maand een tijdschrift? Of krijgen de kids elke week de Donald Duck opgestuurd, ben je lid van de ANWB? Heb je een bloemen abonnement? Sport je bij de sportschool? Krijg je eens in de zoveel tijd de glazenwasser op bezoek of een schoorsteenveger? Geef je verhuizing op tijd door!
Denk ook aan de kinderopvang, je hebt vaak een maand opzegtermijn.
Wij zelf hadden niet veel abonnementen, dus we hoefden weinig op te zeggen. Ons Netflix account hebben wij niet opgezegd, je kan natuurlijk vanuit het buitenland nog lekker een serie volgen op je telefoon, tablet of laptop. Ook voor de kids is het leuk om af en toe nog een filmpje te kijken. Zo kun je je Spotify abonnement ook gewoon aanhouden.
TIP: buiten de Europese Unie kun je vaak geen televisie of uitzendingen terug kijken. Instaleer en neem een abonnement op een VPN account, je kan dan alles kijken en terugkijken wat je wil.
Huisarts, dokter en andere specialisten inlichten
Licht je huisarts en tandarts in. Misschien kun je nog een laatste bezoekje aan de tandarts brengen voordat je vertrekt. Je huisarts en tandarts vraagt je waarschijnlijk wat ze met je medisch dossier moeten doen, ze kunnen het doorsturen naar je nieuwe specialist in het buitenland maar die is vast nog niet in beeld. Ze kunnen ook gewoon je dossier bewaren en dat je er later op terug komt.
Contactpersoon/machtiging
Als je eenmaal in het buitenland zit is het wat lastiger om bepaalde dingen te regelen. Je kan heel veel online regelen, maar wat als je bankpas ermee ophoudt? Wanneer je rondreist heb je geen vast adres en waar moet je bankpas heen worden gestuurd?
Regel een correspondentie adres in Nederland en machtig iemand voor bijvoorbeeld je bankzaken. Of geef iemand die je vertrouwt een extra bankpas, hij of zij kan altijd inloggen en ook bepaalde zaken regelen. Het is fijn om iemand achter de hand te hebben.
Wanneer je al deze zaken hebt geregeld dan moet je eigenlijk alleen nog je inboedel inpakken, verhuizen en afscheid nemen ;). Je bent er dan helemaal klaar voor!! LET'S GO!
Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt.
De leukste "Wist je datjes" over Georgië!
2 februari 2022
De leukste afscheidscadeaus bij emigratie?
Leuke, lieve of waardevolle afscheidscadeaus voor een persoon of gezin die gaat emigreren met of zonder kids, of die voor een langere tijd op reis zijn.
De 10 woorden die je moet kennen als je Georgië bezoekt!
Als je naar Georgië gaat voor vakantie, werk of voor wat voor reden dan ook, is het handig en leuk als je in ieder geval een paar worden kent. We hebben er 10 geselecteerd die in onze ogen het "meest" gebruikt worden! Mocht je meer dan 10 woorden willen leren, lees dan de blog over: Leuke en handigste apps/tools en filmpjes om Georgisch te leren!Nu gauw door met de 10 handigste woordjes!
Reactie plaatsen
Reacties