5 januari 2022
Gamarjoba!!Hallo!!
Gilotsavt akhal ts’els!გილოცავთ ახალ წელს!Gelukkig nieuwjaar!!
Haha!! We zijn al flink Georgisch aan het oefenen en leren. We hebben zelfs een puzzel gekocht met Georgische letters en het helpt hoor!! Het is een moeilijke taal maar we proberen elke dag een paar woorden te leren en uit te spreken.
We hopen dat iedereen fijne dagen heeft gehad en het nieuwe jaar goed begonnen is! Wij hadden met kerst geen water en (voor 99.9% zeker) heeft een Rus die in ons guesthouse een paar dagen sliep 500 Lari van ons gestolen toen we een dag weg waren. We hadden op kerstavond de huur op een apart stapeltje gelegd in de kast en nageteld... 1e kerstdag in de avond kwam de eigenaar om het water te maken en wouden we de huur voor januari betalen.... en toen... kwamen we 500 Lari tekort (150 Euro). De kamers kunnen hier niet op slot, in zo'n klein dorpje gebeurd er natuurlijk nooit wat;). We hebben de baas en de Rus ermee geconfronteerd en de Rus beweerd van niks te weten... hmm , heel raar! We zijn verder niet boos geworden, we hadden ook geen bewijs natuurlijk. De volgende dag was de Rus al weg. Voor ons een goeie les om extra alert te zijn op onze spullen. Verder hebben we fijne dagen gehad hoor, hahaha!
We hadden een witte kerst en de kids konden schaatsen en sleeën! Super leuk! De natuur is hier weer zo anders dan! We zijn lekker veel buiten geweest en hebben nog een flinke wandeling gemaakt. Na kerst hebben we gegourmet, we kwamen er met kerst niet aan toe, haha! Nou is het zo dat het hier ook geen kerst was, alle winkels waren open en er was gewoon markt! Kerst vieren ze hier op 6/7 januari, volgens de Orthodoxe kalender, net zoals in Polen en Rusland. Dus we hebben het nog een keertje te goed! Hahaha!
En inderdaad... 2 dagen voor oud en nieuw (dus na onze kerst) werden de kerstbomen hier in het dorp opgebouwd en opgetuigd, er kwam een podium en de stalletjes kwamen tevoorschijn! Super gezellig!
Antoinet kreeg twee dagen les in Georgisch koken! 30 en 31 december zijn hier feestdagen, de hulp van onze familie mag dan niet werken, maar wel koken, dus Antoinet in de leer. We hebben Georgische taart gemaakt (daar zijn ze letterlijk de hele dag mee bezig) en op de 2e dag hebben we Khinkali gemaakt, dit zijn deegrolletjes met daarin kaas, gekruid gehakt of aardappel. Super leuk!! Ook hebben we oliebollen gemaakt.
Sinds oud en nieuw is het doodstil op straat, behalve de supermarkten zijn bijna alle winkels dicht. De werkmannen zijn ook naar huis en komen volgende week weer terug. Het huis begint al echt een huisje te worden! Gelukkig hebben we op tijd de grindweg gestort.... nu ligt er sneeuw en kom je lastig omhoog! Dat wordt toch sneeuwkettingen aanschaffen! Ook hebben we onze eerste lading hout gekregen! Top!!
Verder gaat het goed, de kids vermaken zich volop! Ze vinden de dieren echt super interessant en helpen met het eten geven, de koeien uitlaten. Ze mogen dan mee de bergen in, daar laten ze de koeien achter en aan het einde van de middag halen ze de koeien weer op. Laatst is er een kalfje geboren, we waren een paar uur later. De kids vonden het geweldig om het kleine kalfje te zien. Verder doen ze van alles, lekker veel buiten spelen, cakejes bakken, broodjes bij het kampvuur bakken en marshmallows maken, knutselen, zingen en ze zijn al flink de lettters aan het oefenen. Laatst in de auto konden ze ineens het liedje van het alfabet zingen en Luuk zingt vrolijk mee. In het guesthouse spelen we veel Uno, het kaartspel. Ze vinden het fantastisch! Super fijn dat ze het zo naar hun zin hebben.
We krijgen in de tussentijd al aardig verstand van auto's. Het is al heel wat om onze bus (die we tijdelijk lenen) in de ochtend aan de praat te krijgen! We weten dat je de bus/auto niet in de versnelling moet laten staan en ook niet op de handrem, anders bevriezen deze. Banden wisselen kunnen we ook al aardig, laatst een record van 20 minuten. We rijden vaak op een hobbelweg van stenen en tja, dan kun je wel is een lekke band krijgen. Een krik is dus geen overbodige luxe om in je auto te hebben, net zoals een bandenpomp of een accuoplader.
Nou tot zover weer onze update!
Nakhvamdis!!
ნახვამდის
Tot ziens!!
Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt.
Ontspullen voordat we vertrekken naar Georgië
En dan moet je wel, spullen weg doen die eigenlijk al heel lang onderin de la liggen of helemaal achterin de kast. Maar ook die spullen in de keuken in dat ene kastje die je eigenlijk nooit opendoet... Wat staat er ook allemaal weer in? En laten we het dan maar niet hebben over de schuur! Hoog tijd om te ontspullen!
Voorpret om te emigreren!
Sommige mensen dromen eindeloos over het wonen of werken in het buitenland, of zijn al jarenlang plannen aan het maken om te emigreren. Deze mensen zijn zich al jaren aan het voorbereiden en zich aan het verheugen om Nederland in te ruilen voor een ander land ergens op de wereld. Ze volgen misschien al wel een talencursus en hebben al tientallen boeken gelezen over het land waar ze heen willen. Ze leren het land op afstand al een beetje kennen, kijken ze documentaires, verschillende reisprogramma van het land of zijn ze flink aan het googelen en lezen ze blogs van anderen over het emigreren naar het buitenland., stellen ze op hun smartphone het weer al in, zodat ze weten hoe heerlijk warm het daar is. Je hebt dan een enorme lange aanloopperiode en dus heel veel voorpret ;).
Laatste inkopen voor vertrek naar het buitenland
Tijdens een verhuizing naar het buitenland is het verstandig om te bedenken wat je nog extra kan meenemen, dus moet inkopen. Wat hebben ze in het land waar je heen gaat niet of kun je lastig daar krijgen? Of wat is handig om nu al te kopen en mee te nemen, dan hoef je als je daar bent niet gelijk op zoek naar die spullen.
Welk land wordt het en hoe maak je de keuze om te emigreren?
In deze post willen je jullie meenemen in onze beweegredenen en overwegingen die de doorslag hebben gegeven om voor Georgië te kiezen. Het klinkt altijd erg tof en als één grote droom om te gaan emigreren. Toch is het knap spannend en komt er een hoop bij kijken. Niet alleen spanning, stress, heimwee maar ook veel twijfel, soms irritatie en tegenslag. Vandaar dat het super belangrijk is om een land te kiezen waar je echt achter staat en kansen ziet.
Hoe vertel je je familie en vrienden over je emigratieplannen?
Het meest moeilijke van emigreren is dat je dit je familie, vrienden en kennissen moet gaan vertellen. Je baas moet het weten, want je moet ontslag nemen. Eventueel de school van je kinderen, bij de sportclub van je kinderen en/of die van jezelf moet je je abonnement opzeggen. Hoe zal iedereen reageren? Worden ze boos, zijn ze teleurgesteld, verdrietig of vinden ze het super tof wat je gaat doen!
Hoe is het idee om te emigreren bij ons begonnen?
Heel simpel eigenlijk, we waren er wel klaar voor! Haha!
Ideeën voor een baan, werk en inkomsten in het buitenland!
Wanneer je gaat emigreren ga je natuurlijk het land, de cultuur en de mensen leren kennen. Waar ga je wonen, moet je een huis bouwen of ga je eerst met een camper op pad. Naast dat allemaal moet je ook denken aan inkomsten, misschien heb je een buffer opgebouwd en kun je de eerste tijd rustig aan doen en vooral op verkenning in het land waar je naar toe gaat en waar je gaat settelen. Of moet je gelijk al werk zoeken en zorgen voor inkomsten? Het is goed om van te voren een plan te hebben, voordat je gaat emigreren en je er al woont.
Verhuizen per zeecontainer en inboedel invoeren in het buitenland!
Aangezien wij voor langere tijd in Georgië willen gaan wonen, is het ook logisch dat wij graag onze spullen mee willen nemen. Best een uitdaging om je inboedel van het ene land naar het andere land te krijgen. Los van het inpakken, inladen en vervoeren is het ook een hele klus om je spullen in een nieuw land in te voeren. Er zijn op internet een legio aan aanbieders te vinden die je kunnen helpen met het verhuizen naar het buitenland via land/of zee. De kosten lopen erg uiteen en het is echt wel de moeite om hier goed research naar te doen en een aantal offertes op te vragen. Er zijn partijen die alles van A tot Z regelen inclusief de verhuiswagen/container vullen en weer legen op bestemming maar je kan ook kiezen voor alleen een container en dat je de rest zelf regelt. Dit laatste hebben wij voor gekozen.
Hoe kun je het beste omgaan met tegenslagen tijdens het emigratieproces?
In het leven gaat het niet altijd over rozen en soms heb je tegenvallers te verwerken. Tijdens het emigratieproces krijg je dit soms in wat extremere mate voorgeschoteld. Dit omdat het een best heftige stap is waarbij er altijd dingen anders lopen dan verwacht/gepland. Ga je bij de eerste de beste tegenslag bij de pakken neer zitten of pas je de plannen aan!
Reactie plaatsen
Reacties